zondag 26 februari 2012

De kracht van Twitter

Op Twitter circuleren - naast een hoop prietpraat - meerdere prachtige juweeltjes.
De tweets van Gerrie Merts volg ik al een tijdje. Zij versiert Twitter regelmatig met tips. Juweeltjes met bekende citaten, maar ook eigen schrijfsels en waardevolle tips. Hier komen er een paar:

  (@Gerrie_Merts)


Dim het licht 2 uur voor je gaat slapen, je slaapt beter, heeft met melatonine te maken!

Hartversterker nodig? Healing sound voor je hart: Haaaaaaa, 3x, lang aanhouden

Oud Chinees spreekwoord zegt: de meeste ziekten ontstaan door wat je mond binnenkomt en de meeste problemen door wat je mond uitgaat.

Zie je het ook, die fonkelende diamantjes in de sneeuw? Het schittert, sprankelt, verandert, leeft

Doe niet zo ingewikkeld! Probeer gewoon het voor een ander wat leuker te maken! Je vaart er wél bij

#vriendelijkheid bouwt bruggen. Uiteindelijk kunnen we de wereld ermee redden!!

Glimlach je al? Mondhoeken omhoog, laat je ogen meedoen, voel liefde en dankbaarheid, hou van jezelf en laat iedereen daarin delen. Fijne zondag!!

"Vrede op Aarde" begint met vrede en vriendelijkheid in je eigen kleine kringetje

Affirmaties zeggen op je hometrainer, dat schiet lekker op, je bent zo bij 10 km en het werkt naar twee kanten!!

Verwacht altijd het beste en verheug je alvast daarop

Mudra voor meer energie en vitaliteit: de Shivalinga: rechtervuist met duim omhoog in kommetje van linkerhand. Zo vaak je wilt

Dingen zijn niet zoals ze lijken, iets anders zijn ze ook niet

De bospaden zijn glibberig van het natte verterende blad. Met aandacht lopen, behoedzaam je voeten neerzetten, mooie loopmeditatie

Niet wàt ga ik vandaag doen, maar hòè ga ik het vandaag doen! Tja, ik begin maar met rechte rug en een glimlach!

Wat een mooie lage mist achter de vijver, nu wil ik daar nog wel ree doorheen zien lopen, desnoods een zwart hangbuikzwijn

Train je glimlachspier, loopt van onderste ooglid naar thymus, geeft meer levenskracht en weerstand!!En... je glimlach doet de hele wereld goed

Hebben jullie dat ook wel eens, dat ineens je kracht weer terugkomt, zo'n potverdorie-moment. Dat je zelf weer de touwtjes in handen neemt

Leuke manier om je zelf te leren kennen: Wat vind je van een ander wat zeg je over een ander? Dat zegt alles over jou (mij)

Op een oude schommelbank in windvrij hoekje in de zon, vlucht ganzen trekt luidruchtig van oost naar west, engelenveertje in je hand. Geluk!

Vandaag heb ik mijn Feng Shui-bril op. Stroomt de chi wel? Oei wat een rommel in de welvaarthoek, ik moet ingrijpen

Mijn buro staat in de relatie-hoek...rommeltje! Gauw die oude vriendinnen maar eens bellen, chi moet immers stromen. blad leeggemaakt. FengShui

FengShui-bril! Welk hoekje in de kamer maakt me blij? Geeft kracht? Wat haalt mijn energie omlaag en hoe ga ik daar wat aan doen?

Als je glimlacht, lacht de wereld terug!! Fijne maandag, lieve Tweeps!

As I say it, so it is! Abara cada bara, toverformule uit de Kabbala! Spelen in het Kwantumveld, as I say it so it is!!!

Soms denk je, ach waarom zou ik ze dat nou gaan vertellen, is het nou zo belangrijk? En dan hou je een tijdje mond.....

ik zeg nx, ik heb er geen woorden voor: zulk mooooi weer!

Bij stress stopt je lichaam met vernieuwing van je cellen; duurt stress te lang, dan raak je uitgeput omdat weerstand lager wordt. O zit dat zo!

Nog 1 tegen stress: de matangi-mudra,vouw je handen,maar wijsvingers omhoog toppen tegen elkaar! Ja wat ik zelf nodig heb, geef ik maar door.

zaterdag 25 februari 2012

Kolibrie #2












Op een dag verzamelde de Hiërarchie van de Vogels zich in de weide. Iedereen was aanwezig: Torenvalk, Valk, Uil, Condor en Havik. Condor vertelde de andere vogels dat hij een grote vlucht had gemaakt, de grootste, hoogste, en verste vlucht die een vogel ooit had gemaakt, en dat hij helemaal bij de poorten van de bovenwereld was aangekomen. Op dat moment kwam Kolibrie langs gevlogen, die zei: "Dat is waar, broeder Condor, maar ik ben voorbij de poorten gegaan, naar de troon van God in het midden van hanaq pacha."
Met de andere vogels als getuige, sloten Condor en Kolibrie een weddenschap af: beide vogels beweerden dat ze naar het middelpunt van de hanaq pacha konden vliegen.

Op de dag dat de vlucht zou plaats vinden, verscheen alleen Condor. Alle vogels waren samengekomen om getuige te zijn van de weddenschap en ze wachtten, maar Kolibrie was nergens te zien. "Een weddenschap is een weddenschap," zeiden de andere vogels tegen Condor, en hoewel hij nu alleen was, vonden ze dat Condor toch moest proberen naar het middelpunt van hanaq pacha te vliegen.

Condor hief zijn grote vleugels en vloog naar de rand van de hanaq pacha. Toen hij even stopte om te rusten, kwam Kolibrie uit zijn vleugels vandaan en vloog naar de troon van God.

Dit verhaal komt uit 'De Terugkeer van de Inca' van Elizabeth B. Jenkins

De terugkeer van de inca

Toevoeging op dit verhaal: We kunnen alles leren door naar de natuur te kijken. We zien dat de Condor één van de grootste en sterkste vliegers is, maar om de troon van God te bereiken, moet je beschikken, over de intelligentie en ongeëvenaarde vreugde van Kolibrie.

zondag 19 februari 2012

Kolibrie

Sinds 11 januari volg ik een training Mindfulness, een aandachtstraining van 8 weken. Inmiddels heb ik les 6 achter de rug en mediteer ik – bijna – dagelijks trouw mijn oefeningen. Al in de derde week vroeg mijn lijf om deze aandacht. Een soort hongergevoel dat langzaam maar stevig in mij begon te leven. Tot op de dag van vandaag.

‘Een dag niet gemediteerd is een dag niet geleefd,’ zou zomaar mijn levensmotto kunnen worden.

Samen met de honger naar mediteren kwam ineens ook weer de kolibrie in mijn leven. In de visualisaties* komt regelmatig Kolibrie mijn aandachtsveld ingefladderd.

Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Luisteren naar dieren  Ted Andrews in 'Luisteren naar Dieren' zegt er dit over:

Kolibrie:
Kwintenssens: Onuitputtelijke vreugde en levensnectar
Machtcyclus: Overdag

… Onder het vliegen en bidden maken zijn vleugels een brommend geluid (vandaar de Engelse naam: hummingbird). We weten allemaal goed het is onder het werk te zingen, maar brommen is feitelijk veel effectiever. Het zorgt voor een innerlijke massage en herstelt de gezondheid en het evenwicht. Kolibrie herinnert ons eraan dat te doen. Hij houdt ons voor dat we vreugde moeten scheppen in wat we doen en het moeten uitzingen van plezier.

… houdt ondermeer verband met vuur en relaties, verleden en toekomst

… kan met zijn vleugels een acht-figuur beschrijven (VV: lemniscaat) – een symbool voor oneindigheid. Aldus verbindt hij ons met verleden en toekomst en de wetten van oorzaak en gevolg.

… Kolibrie is de behendigste vlieger van alle vogels. Hij kan stil in de lucht hangen en achteruit, vooruit en zijwaarts vliegen. Hij kan niet lopen (VV: !) en vliegt overal heen. Kolibrie houdt ons voor dat wanneer we echt genieten van wat wij doen, we zo licht als een veertje (VV: !) zijn en ons leven overstroomt van de nectar. 

… is voor geen enkele roofvogel bang. Gemeld wordt dat men Kolibrie zelfs arenden heeft zien verjagen.

… Geen enkele andere vogel kan achteruit vliegen. Kolibrie kan zich aldus door het verleden bewegen en daaruit de vreugdevol stemmende nectars extraheren. Hij kan je helpen vreugde en plezier te scheppen in overschillig welke situatie.


MedicijnkaartenJamie Sams en David Carson schrijven in ‘Medicijnkaarten – dieren als symbolen van helende kracht’:

… Kolibrie kan ons de kracht geven om het raadsel op te lossen van de tegenstrijdigheid van dualiteit.

… Grote Geest heeft Kolibrie geschapen met het doel haar iets van andere gevederde schepselen te laten afwijken. 

… kolibrieveren het hart doen opengaan… 

… voor Zuster Kolibrie is het leven een wonderland van verrukking

… brengt mensen samen in relaties die het beste in hen naar boven brengen…


Ik merk dat Ted het constant heeft over 'hij', terwijl Jamie en David spreken over 'zij' als het om Kolibrie gaat.

Zo bezig zijn met Kolibrie geeft mij een heel goed gevoel. Zoveel herkenning. Een cadeau dat ik met open armen in dankbaarheid ontvang. Dat brengt Mindfulness mij.

*Visualisatie geeft een focus. ’t Werkt omdat je mind het verschil niet opmerkt tussen visualisatie en realiteit. Realiteit is ook een visie op gebeurtenissen. - met dank aan Els Lijesen

zondag 5 februari 2012

Leegte

Op een sneeuwdag als vandaag heb ik huisarrest en gebruik ik mijn tijd om diepgang te vinden.
Mijn nieuwste boeken-aanwinst 'Aandacht voor pijn', geschreven door Vidyamala Burch, is niet een boek dat ik in 1 keer uit zal lezen. Het is meer een doeboek. Tussen de verschillende passages sla ik een ander boek open en lees een tekst van Meister Eckhart:

Vanuit, of in leegte kan iets nieuws ontstaan.
Leegte is de open gemoedshouding waarmee je kunt luisteren.
Vanuit leegte kun je alle kanten op. Ruimte.
Alles komt er uit voort. Leegte lijkt op rust en stilte.
Er zijn geen grenzen van tijd en ruimte.
Het is optimale vrijheid en rijkdom.
Tegelijkertijd is het dat zeker niet.
Het is niet eens de tegenpool van vol, drukte, volheid.
Want het is niets, leegte.
De verrukking van dit oneindig moment.
Alleen volkomen leegte is volledig vervuld zijn.


Het is misschien niet de meest makkelijk te begrijpen tekst. Ikzelf moest het een paar keer lezen, voor ik er maar iets van begreep. Iedere zin is genoeg om een tijd op te mediteren.
Sinds een maand beoefen ik Mindfulness. Ik maar denken dat ik leer mediteren terwijl ik op een stoel kan blijven zitten. Niets is minder waar. Niet alleen mijn hoofd beoefent mindful te zijn, mijn lijf, dat toch al niet zo lekker mee kan werken, moet er ook aan geloven. En vooral dat lijf protesteert enorm. Wat nou yoga-oefeningen? Mens, ga toch in een hoekje van de bank zitten. Laat het lijf nou maar gewoon haar eigen weg gaan. Tsja. Tot ik mijn trainster mij laat adviseren: aandacht voor jouw pijn.

Liever ervaar ik de verrukking van dit oneindig moment!