zaterdag 9 februari 2013

50books - vraag 4 deel 2

Reacties druppelden binnen via mails, twitter en facebook, op mijn vorige blog nav vraag 4. Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt? Van hen die vonden dat ik nog wel even door had mogen gaan. De lijst was kennelijk niet lang genoeg. Of men was nieuwsgierig wat er nog meer in mijn kast staat van schrijvers waar ik 'alles' van las, opnieuw lees. Ik schreef maandagochtendvroeg mijn ochtendpagina's en ik leefde mij - gedeeltelijk - uit:

Ik had Paolo Coelho kunnen noemen. Vooral zijn eerste boeken verslond ik. Het begon met De Alchemist. Het was zo'n boek dat ik met verhoogde hartslag las. En herlas. Alsof het alleen voor mij geschreven was.
De boeken die daarna volgenden las ik zonder pardon. Na verloop van tijd had ik er genoeg van. Ik kende het 'trucje', vond dat hij te lang uitweidde over een bepaald onderwerp. Alsof hij een boek wilde volschrijven, terwijl het verhaal ook veel korter verteld had kunnen worden. Anders zou het een kort verhaal zijn, geen 'boek'. Dat verkoopt niet, of minder.
Er staat nog een boek van hem in mijn kast 'Elf minuten', dat nog gelezen moet worden, kan worden, want misschien lees ik het wel niet. Toch kocht en las ik zijn laatste boek 'Aleph'. Ook daar ben ik verdeeld over. Ik wil geen autobiografische boeken van hem meer lezen. Zijn grote ego, zijn eigengereidheid, over hem die zichzelf steeds op de borst slaat: "Kijk mij eens spiritueel wezen. Dat kan jij ook bereiken. Lees al mijn boeken en ontdek dat spiritueel zijn en synchroniciteit ook voor jou geldt." Ja, maar daar hoef ik zijn boeken niet voor te lezen. Ik schat in dat ik
vòòr 'Aleph' 3 of 4 boeken niet meer gelezen heb. Het is goed zo. Het was fijn. Dat kan kennelijk stoppen.
Ik besef heel goed dat ik hiermee mensen op hun tenen kan trappen. Let wel: het zegt niets over Paolo, het zegt alles over mij. Mijn pad wijkt af van het zijne. Wie weet komen we elkaar weer tegen. Maar nu even niet...

Alles las ik van Elisabeth Kübler-Ross, de Zwitserse psychiater, die zich later in Amerika bekwaamde in stervensbegeleiding. Zij begeleidde niet alleen de terminale  patiënt maar ook - misschien wel juist - de naaste familieleden, hun partners, de kinderen.

Elisabeth Kübler-Ross

Las ik alles van Neale Donald Walsch? Ik las heel veel van zijn hand. Over zijn gesprekken met God, die hij van zijn donkere wolk haalde en hele gesprekken, geen monologen, hield. God antwoordde 'gewoon' terug. In alledaagse taal. Antwoorden die mij weer verder aan het denken zetten. Er is ook een kinderboek van Walsch: 'Een klein gesprekje met God'. Een boek dat ik regelmatig uit de kast trek, al was het aleen om de mooie tekeningen.

Een andere schrijver waar ik alles van las en opnieuw lees, is Eckhart Tolle. Ik zie een link met Meister Eckhart, de mysticus uit de 14e eeuw. Daar las ik overigens nog niet alles van. Zware kost. Dat moet ik doseren.

Denk niet dat ik alleen maar zware kost tot mij neem. Nee, ik lees ook heel graag Esther Verhoef (niet de dierenboeken, die ken ik helemaal niet), Suzanne van der Vlugt. En Geert Kimpen. De Millennium Triologie las ik gretig. Netals de boeken van Kader Abdolah. Tolkien, met De Hobbit, In de Ban van de Ring, De Silmarillion, Bestiarium, met alle tekeningen van creaties uit Middle-Earth.

En... ik ben nog lang niet uitgelezen. Ik lees nog even door.

4 opmerkingen:

 1. Hahahaha dat schrijven over Coelho herken ik wel op het laatst had ik het ook wel gehad met hem.Pffft Ik geloof dat ik ook maar eens een deel2 moet maken over vraag vier.Leuk Veertje om dit te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je leuke reactie, Novelle. Zo zou ik de vorige vragen nogeens kunnen oppakken. Het zijn momentopnames en terwijl ik de blogs herlees, gaan er allerlei 'dat ook nog vertellen'-gedachten door mijn hoofd. Wat een geweldig initiatief van die #50books-Peter!

   Verwijderen
 2. Wat ik met je deel is de liefde voor Elisabeth Kübler- Ross. Wel lang geleden toen ik met erg met de dood bezig hield. De Hobbit las ik voor mijn lijst Engels. En van die andere keek ik graag naar de verfilming.

  ik hoop dat door de robot test kom. Wil je die niet uitzetten? Zo lastig met reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, van Elisabeth Kübler Ross las ik ook alles. Ik heb nl. het geluk gehad om een training bij haar te volgen toen ik in de wijkverpleging werkte. Ze inspireerde me zo dat ik daarna elk boek van haar las. Fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen