zondag 17 februari 2013

50Books - vraag 6

Ben jij een muzieklezer?

50Books-Peter geeft al aan dat deze vraag op verschillende manieren beantwoord mag worden. En meteen zie ik veel verschillende vragen: Welke rol speelt muziek in mijn leven? Lees ik met muziek? Lees ik over muziek? Heb ik een verzameling bladmuziek? Ben ik geïnteresseerd in de mens achter de muziek, lees ik hierover (auto-)biografieën? Pluis ik songteksten uit?
Ik zou de lijst nog verder kunnen uitbreiden.

Lees ik een boek waarin bepaalde muziek een rol speelt, dan zoek ik de muziek erbij op. Soms een ware zoektocht. Zo heb ik in het verleden boeken gelezen waar een CD bij geleverd werd. Dan luisterde ik naar de muziek die bij een hoofdstuk hoorde.

Op zondagochtend luisterde ik naar 'Muziek Mozaïek', gepresenteerd door Willem Duys. Later (van 1989 tot 2001) kwam daar Han Reiziger bij met zijn televisieprogramma 'Reiziger in Muziek'. Han kon aanstekelijk praten. Zo sprak hij in één van zijn uitzendingen over het boek 'Verwante stemmen' van Vikram Seth.
Een boek dat ik op zijn advies meteen kocht... en - tot grote schande nog - niet heb uitgelezen. Echt een sfeerboek dat ik nog lang met mij mee laat reizen.

Midden jaren 70 ging diezelfde Han Reiziger samen met Jan Wagenmeester, pseudoniem van programmatechnicus en Mozart-kenner Jan Tittel, op pad. Zij trokken de route na die Wolfgang Amadeus Mozart was gegaan op zijn muzikale tochten. De VPRO laat in twaalf afleveringen Mozart's muziek horen op de plaatsen waar zij ooit bedacht en voor het eerst gespeeld werd aan de hand van twee ontroerende herinneraars. Cassettebandjes met enkele van die radioprograma's en interviews hebben manlief en ik versleten. Onderweg naar Frankrijk of weer tijdens de thuisreis.
Rode Rozen en Tortilla's - boek, cd, culinaire editie. Dat was een mooi samenspel. Ook hier een cd die de hoofdstukken begeleiden. Er kwam zelfs een kookboek met 12 recepten uitvoort die in het verhaal genoemd waren. Zo kan je heel lang nagenieten.

 
Bladmuziek heb ik in overvloed. Vanuit de tijd dat ik bij verschillende koren zong. Kerkkoren olv Peter Dogger als dirigent, die ervoor zorgde dat klassieke muziek voor een groter publiek toegankelijk werd. Als wij koorleden met voorstellen als 'Morning has Broken' van Cat Stevens of 'You'll Never Walk Alone' door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II  geschreven - voor de musical Carousel (1945) -  kwamen, zei hij meteen dat de eerst volgende dan moet worden - geen discussie mogelijk - bijvoorbeeld de 'Krönungsmesse' van Mozartof 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' van Joseph Haydn... Zo raakte ik van alle markten thuis en sloot ik mij bij andere koren aan die verschillende muziek brachten. Zelfs Barokopera's, zoals 'Armide' van Lully of 'Le Jugement de Salomon' van Charpentier. Wie had dat ooit gedacht?
 
Of ik geïnteresseerd ben in de mens achter de muziek? Minder. Ik las tijdens mijn middelbareschooltijd wel alles over The Beatles. Ooit bezat ik een boek over hen... uitgeleend en nooit terug gekregen. Jammer.
 
Wel ploos ik songteksten uit. Op het maandblad 'Muziekparade' had ik jarenlang een abonnement. Of kocht ik die los in de kiosk? Schriften vol met knipsels songteksten. Waar is dat allemaal gebleven?
 
Ik eindig met mijn antwoord op de eerste vraag: Lees ik met muziek? Nee. Het leidt mij af. Ondanks mijn slechter wordende gehoor, vraagt het geluid meer aandacht dan de woorden die ik lees.
 
Deze vraag zorgt ervoor hier nog intenser mee bezig te gaan. Leuke combi: lezen met muziek, over muziek en...?  

#50books is een initiatief van Peter Pellenaars. 50 weken lang zal hij op zondag een vraag stellen die betrekking heeft op boeken, lezen, omstandigheden etc. De blogs die daarover geschreven worden, verzamelt hij op zijn blog. Ook een 50books-vraag beantwoorden? Lees hier meer.

3 opmerkingen:

  1. Glimlach je schreef iets waardoor ik je toch iets beter leer kennen Veer.Dus jij kan goed zingen ...leuk graag gelezen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zonder dat ik eerst je blog heb gelezen, denk ik dezelfde richting op als jij. Wat leuk en interessant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat schrift vol met songteksten. Zo ben ik ook begonnen, eerst met de hand schrijven, later typen op de typemachine en deze netjes in een grote multimap. Ik ben in de gelukkigheid deze nog te bezitten en blader en nog wel eens in.

    BeantwoordenVerwijderen