maandag 11 februari 2013

50books - vraag 5

Welk boek lees je op dit moment?

 
Momenteel lees ik "Liefde kent veertig regels" van Elif Shafak. Echt een boek dat ik uitsmeer. Lekker lang over wil doen om het uit te lezen. Om zo lang mogelijk in de sfeer van het verhaal te blijven. Met als gevaar dat ik te lang wacht met uitlezen en het mijn aandacht verliest. Dan komt het zomaar in het rijtje 'Nog uit te lezen'. Een rijtje dat langzaamaan langer en langer wordt. Omdat ik de sfeer niet kwijt wil raken. Te vaak gebeurde het dat het laatste hoofdstuk van een boek een onbevredigend gevoel bij mij achterliet.

In mijn antwoord op de derde vraag in deze serie - Wat is jouw favoriete plek om te lezen ? - noemde ik dit boek al. Ik schreef op 27 januari:

... een boek dat ik 's morgens vroeg lees, net nadat ik mijn ochtendpagina's schrijf. Het huis is dan nog stil, de kachel brandt zelfs niet eens. Dik aangekleed mét een dekentje om mij heen lees ik enkele bladzijden. Een uurtje, als mijn dagplanning het toestaat...

En nu, na 2 weken, ben ik er nog bijna iedere ochtend mee bezig. Aanstaande woensdag begint de vastentijd. Ik had het boek uit willen hebben. Dat gaat niet lukken. En dat geeft niet.
Sinds enkele jaren gebruik ik deze periode om al schrijvende de veertig dagen te doorleven, te beleven, te beschrijven. Dit jaar draait het o.a. om dit boek. Iedere dag zal ik enkele opdrachten maken en oefeningen schrijven aan de hand van één van die veertig regels. Zo krijgt een boek dat mij grijpt nog meer waarde en een diepere betekenis.

#50books is een initiatief van Peter Pellenaars. 50 weken lang zal hij op zondag een vraag stellen die betrekking heeft op boeken, lezen, omstandigheden etc. De blogs die daarover geschreven worden, verzamelt hij op zijn blog. Ook een 50books-vraag beantwoorden? Lees hier meer.

2 opmerkingen:

 1. In dit stukje spreek je over ochtendpagina's in feite zou ik dat ook zo graag willen doen, maar elke ochtend sta ik heel vroeg op, want vaak start ik al op mijn werk rond een uur of 7, ik moet vroeg opstaan en een half uur op de fiets, echt ik krijg het niet voor elkaar om nog vroeger op te staan. Hoe doen anderen dit, vraag ik mij dan af? Sta je alleen vroeg op op de dagen dat je vrij bent of toch elke dag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Gelukspoppetje,

   Een juist moment kiezen viel mij ook zwaar. In het begin schreef ik 'tussendoor'. Te vaak schoot ik in de paniek als de dag al vorderde en morningpages ineens middagpagina's werden of 's avonds ineens mijmerpagina's.
   Na een paar weken besloot ik te kijken wat het met me zou doen als ik een uur eerder op zou staan. Ik doe ongeveer 50 minuten over de 3 pagina's. Het was verrassend te ontdekken dat het prettig was - en is - om 's morgens vroeg op te staan om te schrijven als het huis nog stil is.

   Mijn werk start om 8 uur. Ik heb ongeveer een uur nodig voor douchen, aankleden, ontbijten en de reis naar mijn werk.

   Op vrije dagen sta ik ook om 6 uur op en ga na het schrijven nog wel terug in bed, als mijn agenda dat toestaat. Heel soms sta ik niet vroeg op, op een vrije dag en merk gelijk waarom ik er voor koos om vroeg op te staan. Nee, liever op 6 uur. Wel ga ik 's avonds vroeger naar bed, als het kan.

   Succes met jouw ochtendpagina's.

   Verwijderen