zondag 9 december 2012

Over huizen

Mijn geboortehuis stond in de Indische buurt in Amsterdam. Op 2 hoog. In de voorkamer van mijn grootouders huis, waar mijn ouders 'in' woonden, in een tijd dat er grote woningnood was. 15 maanden later sloeg het kleine leed toe: ik werd ziek en verhuisde via een algemeen ziekenhuis in de stad naar een kinderziekenhuis in het Gooi. Daar woonde ik ruim 2 jaar met nog 9 andere kinderen in 1 ruimte. Daar ontstonden ook mijn eerste herinneringen.

bron
Vlak voor mijn 4e verjaardag mocht ik voorgoed naar huis. Inmiddels hadden mijn ouders een huis gekregen in Amsterdam-Zuid. Het volgende huis stond in dezelfde stad, nu in de Watergraafsmeer. In de periode dat ik daar woonde, ging ik naar de kleuter-, de lagere en de middelbare school. Mijn studie deed ik grotendeels in dat huis.
Het werd tijd mijn vleugels uit te slaan en ik vertrok naar Zuid-Oost, Nellestein. Ik ontmoette mijn vriend en we verhuisden naar Uitdam aan het IJsselmeer. Binnen 8 maanden was onze relatie voorbij en ik vertrok naar Amsterdam-Zuid. Het cirkeltje was weer bijna rond. Ongeveer 20 jaar gelden verhuisde ik naar het huis waar ik nu nog steeds woon. Een dorp onder de rook van de grote stad. En als het aan mij ligt, ga ik hier niet meer weg...

Vaak rijd ik over polderwegen. Als ik de tijd heb, de tijd neem... Liever een half uur langer rijden door prachtig landschap, dan de snelweg nemen. Zo rijd ik regelmatig door de Beemster en de Schermer naar mijn ouders, in die andere grote stad. Ik ken ieder huis, iedere boerderij. Ik zie wanneer men nieuwe gordijnen heeft, de kerstboom al heeft staan. De tuinpaden, de verlichting. Een ander dak, een nieuwe dakkapel. Ik prijs mij gelukkig dat ik hier regelmatig langs kan rijden.

Country Roads, take me home
To the place I belong
 
622 Take me home, country roads - John Denver
 


Mijn huis is mijn thuis, waar het ook staat.

Voor meer verhalen "over huizen" of voor informatie over de Profeet en de muziek ga je naar Heldinne's Reis.

7 opmerkingen:

 1. Leuk zo'n tocht door leven en landschap. Dank je dat ik even mee mocht.
  Warme groet,
  Robert Waldekker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, dit heb ik vaak met tranen in de ogen aangehoord, op mijn ochtendwandeling in Houston, vol verlangen naar huis (samen met Back Home van Golden Earring)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig lied van John Denver!
  Jouw verhaal graag gelezen!
  mijn Top2000 schrijfveer-verhaal:
  http://doorhetoogvan.blogspot.be/2012/12/over-huizen.html
  Groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ongelofelijk, op die leeftijd twee jaar uit huis...
  Mooi dat je je thuis zo gevonden hebt. Een fijn logje om te lezen.
  Ik kom hier graag terug!
  Warme groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren 2 jaar en 7 maanden. Mijn geluk was, is, dat ik zo klein was. Er zijn geen herinneringen van voor die tijd. Voor mijn ouders was het veel erger! Zij moesten hun enig kind zo'n tijd missen. Zij mochten slechts 3 keer per week een uurtje op bezoek.
   We hebben het later goed in kunnen halen.

   Verwijderen
 5. Mooi lied en je schrijven was leuk daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige polders. Zucht, John Denver altijd goed voor mooie herinneringen. Passend lied bij een mooi verhaal.
  Ik schreef eens een gedichtje over de Beemster onder de titel Werelderfgoed.

  BeantwoordenVerwijderen