maandag 17 december 2012

Over zelfkennis

"Ken U Zelve." Een lijfspreuk van Socrates. In de Griekse oudheid was hij daar al mee bezig.

Iedere dag kijken we in de spiegel, om ons fysieke beeld te kunnen zien. Dat is alleen de buitenkant. Om mijn binnenwereld te ontdekken gebruik ik andere spiegels. Ik gebruik mijn dagboek als spiegel. En de gesprekken met dierbare vrienden en vriendinnen maken ook beetje bij beetje dat ik mijzelf steeds meer leer kennen.
Door regelmatig op zoek te gaan naar mijn innerlijke wereld, krijg ik iedere keer iets meer zelfkennis. Mijzelf helemaal leren kennen, die illusie heb ik niet. Mijn blinde vlek is groot. Een stuk van mijzelf blijft verborgen. Niet alleen voor mijn omgeving, maar ook voor mijzelf. Soms is het confronterend als anderen een stuk van mij zien, dat ik nog niet ontdekt heb. Daar dank je wel tegen zeggen, valt niet mee. Daar oefen ik mijzelf in. Het gaat me wel steeds makkelijker af. Juist in donkere tijden leer jezelf kennen.

Kahlil schreef in De Profeet over zelfkennis:
"De ziel ontplooit zich als een lotus met talloze bloembladen."
So true. Misschien hebben we wel meerdere levens nodig om tot uitbundige bloei te komen. Om jezelf volledig te kennen...

And I'll see your true colors Shining through

969 True Colors - Cindy LauperVoor meer verhalen "over zelfkennis" of voor informatie over de Profeet en de muziek ga je naar Heldinne's Reis.

1 opmerking: